Udko z kurczaka z papryką i pieczarkami

Autor:

Śnieżynka

Ćwiartkę z kurczaka umyć, osuszyć, z udka usunąć kość, zbić tłuczkiem. Natrzeć połową zmiażdżonego czosnku, oprószyć solą i pieprzem. Pieczarki pokroić w ósemki i podsmażyć na rozgrzanym maśle, doprawić solą i pieprzem, ostudzić. Na przygotowane udko ułożyć paprykę, pieczarki, natkę pietruszki i żółty ser. Zawinąć mięsem ze skórą, spiąć wykałaczkami. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, natrzeć czosnkiem, oprószyć pieprzem i papryką. Skropić oliwą, wlać pół szklanki wody, przykryć i włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec około 40-50 minut. Pod koniec usunąć przykrywkę, można wsypać podgotowane ziemniaki, zrumienić.

Danie: Obiad

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 ćwiartka z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 pieczarki
  • 3 słupki papryki czerwonej marynowanej
  • 2 słupki papryki zielonej marynowanej
  • 2 słupki papryki żółtej marynowanej
  • 1 łyżeczka masła Łaciate
  • 1 łyżka startego żółtego sera
  • Natka pietruszki
  • Sól

Przygotowanie

Krok 1

Ćwiartkę z kurczaka umyć, osuszyć, z udka usunąć kość, zbić tłuczkiem. Natrzeć połową zmiażdżonego czosnku, oprószyć solą i pieprzem.



Krok 2

Pieczarki pokroić w ósemki i podsmażyć na rozgrzanym maśle, doprawić solą i pieprzem, ostudzić.



Krok 3

Na przygotowane udko ułożyć paprykę, pieczarki, natkę pietruszki i żółty ser. Zawinąć mięsem ze skórą, spiąć wykałaczkami. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, natrzeć czosnkiem, oprószyć pieprzem i papryką. Skropić oliwą, wlać pół szklanki wody, przykryć i włożyć do nagrzanego do 200°C piekarnika.



Krok 4

Piec około 40-50 minut. Pod koniec usunąć przykrywkę, można wsypać podgotowane ziemniaki, zrumienić.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.