Kurczak pieczony podlewany piwem

Autor:

Joanna Kryla

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 kurczak (1,8-1,9 kg)
  • 2 ząbki czosnku
  • ostra mielona papryka
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki ostrego ketchupu
  • sól
  • pieprz
  • 250 ml jasnego piwa

Przygotowanie

Krok 1

Tuszkę z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i związać mu udka, tak aby nie odstawały od reszty tuszki. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do niego ketchup, olej i resztę przypraw, wymieszać. Tak powstałą marynatą porządnie natrzeć kurczaka i odstawić go do lodówki na 24 godziny.





Krok 2

Po tym czasie umieścić kurczaka w naczyniu żaroodpornym i piec pod przykryciem z folii w 180 st przez godzinę.



Krok 3

Po godzinie przełączyć piekarnik na funkcję grilla, kurczaka odkryć i piec przez nastepną godzinę często podlewając piwem. Gdy piwo nam się skończy podlewać sosem wytworzonym z pieczenia i piwa. W ten sposób otrzymamy pyszną złotą i chrupiącą skórkę (Po pół godzinie odwrócić na drugą stronę). Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.