Jabłkowe pancake’s

Puszyste naleśniki z jabłkową nutą. Idealne na chłodne, jesienne wieczory.

Danie: Śniadanie, Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Śniadanie, Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 190 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jajko
  • 200 ml mleka
  • 2 nieduże jabłka, obrane i starte na tarce o dużych oczkach
  • 1 łyżeczka masła roztopionego

Przygotowanie

Krok 1

W misce mieszamy ze sobą suche składniki, czyli mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier i cynamon. Jajko roztrzepujemy z mlekiem i dodajemy do mąki.



Krok 2

Jajko roztrzepujemy z mlekiem i dodajemy do mąki. Delikatnie mieszamy. Dodajemy stopniowo 2 starte jabłka bez skórki oraz roztopione masło.

.



Krok 3

Naleśniki smażymy na suchej patelni, około 40 sekund do 1 minuty na każdej stronie.



Krok 4

Danie możemy podawać polane syropem klonowym



Wskazówki

Naleśniki najlepiej smakują na ciepło.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.