Knedle ziemniaczano-dyniowe z truskawkami

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 20 dag musu z dyni
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 35 dag mąki pszennej + do posypania deski
  • Sól
  • 0,5 kg truskawek

Dodatkowo:

  • Śmietanka Łaciata 30 %
  • Cukier
  • Cukier puder
  • Masło Łaciate

Przygotowanie

Krok 1

Ugotowane, gorące ziemniaki przecisnąć przez praskę, ostudzić. Dodać pół łyżeczki soli, mus z dyni, obie mąki i jajko. Szybko zagnieść ciasto.





Krok 2

Na posypanej mąką desce uformować wałki i pokroić na kawałki.





Krok 3

Z każdego kawałka ciasta zrobić placuszek i ułożyć truskawkę (mogą być truskawki mrożone).





Krok 4

Truskawki zawinąć ciastem i dokładnie zlepić formując knedle. Gotować w dużej ilości lekko osolonej wody około 4-5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Podawać z bitą śmietanką i cukrem lub okraszone rumianym masłem.





Wskazówki

Podawać z bitą śmietanką i cukrem lub okraszone rumianym masłem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.