Danie: Obiad
Osób: 3
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki
Wegetariańskie
Ze śmietanką
Ugotowane, gorące ziemniaki przecisnąć przez praskę, ostudzić. Dodać pół łyżeczki soli, mus z dyni, obie mąki i jajko. Szybko zagnieść ciasto.
Na posypanej mąką desce uformować wałki i pokroić na kawałki.
Z każdego kawałka ciasta zrobić placuszek i ułożyć truskawkę (mogą być truskawki mrożone).
Truskawki zawinąć ciastem i dokładnie zlepić formując knedle. Gotować w dużej ilości lekko osolonej wody około 4-5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Podawać z bitą śmietanką i cukrem lub okraszone rumianym masłem.
Podawać z bitą śmietanką i cukrem lub okraszone rumianym masłem.
Dodaj komentarz