Pyszna słodko-kwaśna tarta, idealna na letni deser. Kremowa masa waniliowa w połączeniu z rabarbarem smakuje rewelacyjnie. Dla fanów rabarbaru, to podwieczorek idealny.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Mąkę wsypujemy na stolnicę, dodajemy schłodzone masło, żółtko, cukier i siekamy składniki nożem. Dodajemy ciepłe mleko i wyrabiamy ciasto. Następnie wkładamy je owinięte folią spożywczą do lodówki na pół godziny.
Przygotowujemy krem. Do miski wrzucamy wszystkie składniki, z laski wanilii dodajemy jedynie ziarenka. Ubijamy całość widelcem. Wstawiamy piekarnik na 200 stopni C.
Formę do tarty smarujemy masłem. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Wykładamy nim formę. Następnie wylewamy krem waniliowy. Rabarbar kroimy na małe kawałki. Posypujemy go cukrem i układamy na kremie.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika na pół godziny.
Dodaj komentarz