Tarta z rabarbarem i kremem waniliowym

Pyszna słodko-kwaśna tarta, idealna na letni deser. Kremowa masa waniliowa w połączeniu z rabarbarem smakuje rewelacyjnie. Dla fanów rabarbaru, to podwieczorek idealny.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1 żółtko
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 kostki masła
  • trochę ciepłego mleka

Krem:

  • 500 ml Śmietanki Łaciatej 18%
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 serem homogenizowany naturalny lub waniliowy
  • pół szklanki cukru
  • rabarbar

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę wsypujemy na stolnicę, dodajemy schłodzone masło, żółtko, cukier i siekamy składniki nożem. Dodajemy ciepłe mleko i wyrabiamy ciasto. Następnie wkładamy je owinięte folią spożywczą do lodówki na pół godziny.



Krok 2

Przygotowujemy krem. Do miski wrzucamy wszystkie składniki, z laski wanilii dodajemy jedynie ziarenka. Ubijamy całość widelcem. Wstawiamy piekarnik na 200 stopni C.



Krok 3

Formę do tarty smarujemy masłem. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Wykładamy nim formę. Następnie wylewamy krem waniliowy. Rabarbar kroimy na małe kawałki. Posypujemy go cukrem i układamy na kremie.



Krok 4


Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika na pół godziny.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.