Jagnięcina w pieczarkach

Jest to tak zwane danie z jednego garnka. Jedna z najbardziej znanych i lubianych potraw serwowanych w każdym domu. Nie wymaga dużo umiejętności kulinarnych, ale trochę wolnego czasu. Warto jednak go poświęcić, bo efekt jest rewelacyjny.

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 600 g jagnięciny
  • - 250 g pieczarek
  • - 2 czerwone papryki
  • - 1 żółta papryka
  • - 1 zielona papryka
  • - 2 małe cukinie
  • - 4 ziemniaki
  • - 2 cebule
  • - 1 brokuł
  • - 200 g pomidorków koktajlowych
  • - garść szpinaku
  • - 3 ząbki czosnku
  • - 3/4 litra czerwonego wina
  • - 3 liście laurowe
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 natka pietruszki
  • - garść lubczyku

Przygotowanie

Krok 1

Pokrojone w kostkę mięso, czosnek i cebulę podsmażamy na oleju i dusimy przez 15 minut. Po tym czasie garnek zdejmujemy z ognia.



Krok 2

Papryki, ziemniaki i cukinię kroimy w kostkę, a następnie mieszamy. Dodajemy całe pieczarki, różyczki brokuła, liście szpinaku i pokrojone na połówki pomidorki. Doprawiamy do smaku przyprawami. Dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i lubczyk.



Krok 3

Posypujemy mięso podsmażoną mieszanką warzyw z przyprawami oraz zalewamy wszystko winem i wodą do połowy wysokości.



Krok 4

Dusimy pod przykryciem przez 1 godzinę na małym ogniu, sprawdzając co chwilę i w razie potrzeby uzupełniając wodę. Podajemy ze szpinakiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.