Jest to tak zwane danie z jednego garnka. Jedna z najbardziej znanych i lubianych potraw serwowanych w każdym domu. Nie wymaga dużo umiejętności kulinarnych, ale trochę wolnego czasu. Warto jednak go poświęcić, bo efekt jest rewelacyjny.
Danie: Obiad
Osób: 5
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Pokrojone w kostkę mięso, czosnek i cebulę podsmażamy na oleju i dusimy przez 15 minut. Po tym czasie garnek zdejmujemy z ognia.
Papryki, ziemniaki i cukinię kroimy w kostkę, a następnie mieszamy. Dodajemy całe pieczarki, różyczki brokuła, liście szpinaku i pokrojone na połówki pomidorki. Doprawiamy do smaku przyprawami. Dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i lubczyk.
Posypujemy mięso podsmażoną mieszanką warzyw z przyprawami oraz zalewamy wszystko winem i wodą do połowy wysokości.
Dusimy pod przykryciem przez 1 godzinę na małym ogniu, sprawdzając co chwilę i w razie potrzeby uzupełniając wodę. Podajemy ze szpinakiem.
Dodaj komentarz