Kopytka ziemniaczane z otrębami

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 25 dag mąki pszennej
  • ⅔ szklanki otrąb pszennych
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Sól do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 10 dag wędzonego boczku

Przygotowanie

Krok 1

Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę, ostudzić.





Krok 2

Do miski przesiać mąkę, dodać otręby, zimne ziemniaki, mąkę ziemniaczaną i całe jajko.





Krok 3

Szybko zagnieść ciasto, podzielić na kawałki i utoczyć wałeczki. Lekko spłaszczyć na desce, pokroić w ukośne kawałki.





Krok 4

Wrzucać do gotującej się wody z dodatkiem soli, zamieszać i gdy wypłyną na wierzch, gotować 2-3 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową, osączyć. Podawać z sosem lub okraszone zrumienioną na oleju cebulką i boczkiem.





Wskazówki

Kopytka można podawać z palonym masłem, cynamonem i cukrem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.