Sałatka grzybowa

Autor:

Monika Och

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • Filet z kurczaka
  • Duży słoik marynowanych pieczarek
  • Pół puszki groszku
  • Pół puszki kukurydzy
  • 15-20 dkg marynowanej marchewki w kostkę
  • 3 jajka
  • 3 ziemniaki
  • 3 konserwowe ogórki
  • 1 cebula
  • 10 dag żółtego sera
  • Papryka ostra do smaku
  • 1 łyżeczka przyprawy do kebab-gyros
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz
  • Majonez
  • Pęczek natki pietruszki
  • Pęczek koperku
  • Pęczek szczypiorku

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki ugotować, wystudzić. Jajka ugotować na twardo. Obrać.



Krok 2

Fileta z kurczaka pokroić w drobną kostkę, oprószyć przyprawą kebab-gyros usmażyć na oleju , wystudzić. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej, warzywa i ogórki konserwowe odsączyć z zalewy, jajka, wystudzone ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, zieleninę posiekać razem.



Krok 3

Okrągłą tortownicę wyłożyć folią, ułożyć ściśle obok siebie pieczarki łebkami do dołu, posypać wymieszaną zieleniną. Wyłożyć mieszankę warzywną (groszek, kukurydzę i marchewkę), oprószyć solą, pieprzem oraz papryką. Posmarować cienką warstwą majonezu, rozłożyć ziemniaki, pokrojoną cebulę, jajka, mięso i ogórki, posypać solą i pieprzem. Znów posmarować majonezem, posypać startym serem, przykryć folią, włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.



Krok 4

Przed podaniem folię zdjąć, przykryć tortownicę talerzem i odwrócić sałatkę, odpiąć obręcz z tortownicy i gotowe do podania.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.