Jagnięcina z ananasem i warzywami

Przepyszna jagnięcina, której smak idealnie przełamuje słodycz ananasa. W potrawie znajdziemy mnóstwo warzyw, które zapewnią pozytywne, witaminowe doładowanie.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Soja

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Soja


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 500 g jagnięciny
  • - 1 łyżeczka przyprawy do kuchni azjatyckiej
  • - 2 cebule
  • - ½ czerwonej papryki
  • - ½ żółtej papryki
  • - 5 plastrów ananasa z puszki
  • - 2 marchewki
  • - 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 3 łyżki oleju
  • - ½ puszki kiełków sojowych

Marynata:

  • - 2 czubate łyżki miodu
  • - 1 łyżka sosu sojowego
  • - 1 łyżka oleju
  • - 1 łyżeczka octu
  • - 1 łyżeczka przyprawy do kuchni azjatyckiej
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Mieszamy dokładnie ze sobą wszystkie składniki marynaty. Jagnięcinę kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm. Plastry zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na 2 godziny.



Krok 2

Po tym czasie kotlety jagnięce grillujemy z każdej strony po ok. 5 minut, a następnie odstawiamy. Po wystudzeniu kroimy w kostkę.



Krok 3

W woku rozgrzewamy olej. Marchewkę, papryki, ananasa, cebulę kroimy w kostkę i obsmażamy w woku. Dodajemy przecier pomidorowy i chwilę dusimy. Dodajemy pokrojone kotlety jagnięce i kiełki sojowe, razem dusimy ok. 5 minut, doprawiamy solą i pieprzem.



Krok 4

Podajemy z ryżem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.