Przepyszne, pięknie podane mięso jagnięce, którego smak niesamowicie dopełnia wyrazisty sos borowikowy. To danie, któremu nie można się oprzeć! Przepis jest prosty i całkiem szybki, a efekt satysfakcjonujący. Idealne danie na niedzielny obiad.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
Jagnięcinę myjemy, dokładnie osuszamy, a następnie mielimy w maszynce. Dodajemy do niej przyprawy, mąkę i posiekane drobno czosnek z natką pietruszki.
Formujemy malutkie klopsiki i podsmażamy je na gorącym oleju, aby się zarumieniły.
Przygotowujemy sos: Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem na 15 minut. Na maśle obsmażamy posiekaną cebulę i odcedzone, pokrojone borowiki (wody z grzybów nie wyrzucamy!). Dusimy pod przykryciem ok. 25 minut (w razie potrzeby uzupełniamy wodą z moczenia borowików). Po tym czasie przyprawiamy i dodajemy koperku. Zagęszczamy śmietanką Łaciatą.
Usmażone pulpeciki dodajemy do sosu borowikowego i dusimy jeszcze razem przez 5 minut.
Dodaj komentarz