Jagnięcina z borowikami

Przepyszne, pięknie podane mięso jagnięce, którego smak niesamowicie dopełnia wyrazisty sos borowikowy. To danie, któremu nie można się oprzeć! Przepis jest prosty i całkiem szybki, a efekt satysfakcjonujący. Idealne danie na niedzielny obiad.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 500 g jagnięciny
  • - 3 ząbki czosnku
  • - 2 łyżki mąki
  • - ½ łyżeczki pieprzu
  • - 1 łyżeczka soli
  • - ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • - 3 łyżki oleju
  • - garść natki pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Jagnięcinę myjemy, dokładnie osuszamy, a następnie mielimy w maszynce. Dodajemy do niej przyprawy, mąkę i posiekane drobno czosnek z natką pietruszki.



Krok 2

Formujemy malutkie klopsiki i podsmażamy je na gorącym oleju, aby się zarumieniły.



Krok 3

Przygotowujemy sos: Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem na 15 minut. Na maśle obsmażamy posiekaną cebulę i odcedzone, pokrojone borowiki (wody z grzybów nie wyrzucamy!). Dusimy pod przykryciem ok. 25 minut (w razie potrzeby uzupełniamy wodą z moczenia borowików). Po tym czasie przyprawiamy i dodajemy koperku. Zagęszczamy śmietanką Łaciatą.



Krok 4

Usmażone pulpeciki dodajemy do sosu borowikowego i dusimy jeszcze razem przez 5 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.