Rozgrzewająca zupa gulaszowa

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa wieprzowego
  • 40 dag fasoli białej z puszki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 1 mała cukinia
  • 1 marchewka
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka smalcu
  • 1-2 łyżki oleju
  • 1-2 łyżeczki papryki mielonej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka śmietany Łaciatej 18%
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 2 liście laurowe
  • 6-7 szt. ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie


Na rozgrzanym smalcu zrumienić pokrojone w kostkę mięso.






Przełożyć do garnka, zalać bulionem, dodać liście laurowe, ziele angielskie, odrobinę soli, przykryć i gotować.






Na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Pod koniec dodać drobno posiekany czosnek i papryczkę chili, delikatnie podsmażyć.






Do półmiękkiego mięsa dodać pokrojoną w pół krążki marchewkę i podsmażone warzywa. Gotować do miękkości.






Do kubeczka wlać śmietanę, dodać mąkę, mieloną paprykę i koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszać. Połączyć z miękkim mięsem, wsypać osączoną z zalewy fasolę, zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.