Jagnięcy szaszłyk zbójnicki

Szaszłyk to wszystko to, co uda nam się nabić na patyczek. Jest jednym z ulubionych wakacyjnych dań – zwłaszcza, kiedy serwujemy go z grilla. W jego skład wchodzi zazwyczaj mięso i warzywa lub owoce. W tej wersji proponujemy ostre, zbójnickie szaszłyki jagnięce.

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kg jagnięciny
  • - 2 szklanki Śmietanki Łaciatej 18%
  • - 2 łyżki oliwy
  • - 0,5 łyżeczki soli
  • - 0,5 łyżeczki pieprzu
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 1 papryczka chili
  • - 1 łyżka soku z wyciśniętej cytryny

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Mięso jagnięce dokładnie myjemy, a następnie kroimy w średniej wielkości kostkę. Następnie dodajemy po połówce łyżeczki soli i pieprzu. Całość zalewamy śmietanką Łaciatą, którą wcześniej mieszamy z rozdrobnionym czosnkiem i drobno pokrojoną papryczką chili.



Krok 2

Na drewniane lub metalowe patyczki nabijamy przygotowane wcześniej kawałki mięsa, które skrapiamy 1 łyżką oliwy.



Krok 3

Szaszłyki pieczemy w piekarniku przez 1 godzinę w 180 stopniach. Na koniec kropimy szaszłyki sokiem z cytryny.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.