Mąkę przesiać na stolnicy i dodać drobno posiekane masło. Kolejno dodać, cukier, sól oraz żółtka i śmietanę. Całość, dość szybko zagnieść. Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki naokoło od 1 do 2 godziny. Po tym czasie, ciasto, ciasto podzielić na trzy równe części. Na posypanej mąką stolnicy, rozwałkuj każdy kawałek na grubość domowego makaronu. Za pomocą naczynia wykrój koło. Każdy okrąg podziel na 6 równych trójkątów. Na każdy nałożyć łyżeczkę konfitur jak najbliżej podstawy.
Rogalik zwijamy od szerszej strony do węższej a końce zawijamy do środka.Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 15 minut w 190 stopniach.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Michał Pliczkowski
Opublikowany: 2020-12-11 09:19:00
niby prosty przepis, a super smakuje za każdym razem :)
Odpowiedz