Jagodowa panna cotta

Włoski specjał o intensywnym jagodowym smaku i kolorze.

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 350 ml Śmietanki Łaciatej 30%
  • 250 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 250 g jagód

Przygotowanie

Krok 1

W garnku podgrzewamy jagody z sokiem z połowy cytryny i cukrem. Blendujemy i przeciskamy przez sito, aby pozbyć się skórek. W drugim garnku podgrzewamy połowę porcji mleka, rozpuszczamy w nim żelatynę. Całość mieszany, aby uniknąć powstawania grudek.




Krok 1

Pozostałą część mleka, ¾ ilości śmietanki Łaciatej oraz cukier gotujemy na małym ogniu. Dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy.



Krok 3

Do gotowej masy dorzucamy przeciśniętą masę owocową. Przelewamy całość do słoiczków, zostawiamy do przestygnięcia na około 2 godziny.



Krok 4

Resztę śmietanki Łaciatej ubijamy na sztywno, przekładamy na wystudzone desery. Całość ozdabiamy świeżymi owocami.



Wskazówki

Śmietanka się ubije, gdy będzie dobrze schłodzona.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.