Włoski specjał o intensywnym jagodowym smaku i kolorze.
Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy
Ze śmietanką
W garnku podgrzewamy jagody z sokiem z połowy cytryny i cukrem. Blendujemy i przeciskamy przez sito, aby pozbyć się skórek. W drugim garnku podgrzewamy połowę porcji mleka, rozpuszczamy w nim żelatynę. Całość mieszany, aby uniknąć powstawania grudek.
Pozostałą część mleka, ¾ ilości śmietanki Łaciatej oraz cukier gotujemy na małym ogniu. Dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy.
Do gotowej masy dorzucamy przeciśniętą masę owocową. Przelewamy całość do słoiczków, zostawiamy do przestygnięcia na około 2 godziny.
Resztę śmietanki Łaciatej ubijamy na sztywno, przekładamy na wystudzone desery. Całość ozdabiamy świeżymi owocami.
Śmietanka się ubije, gdy będzie dobrze schłodzona.
Dodaj komentarz