Sernik z owocami leśnymi

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 2 paczki herbatników czekoladowych
  • 500 g serka mascarpone Mlekpol (schłodzone)
  • 200 ml śmietanki UHT Łaciata 30% lub 36% (schłodzonej)
  • 100 g cukru
  • 300 ml mleka Łaciate 2%
  • 1 i 1/2 łyżki żelatyny spożywczej
  • 200 g jogurtu naturalnego Milko
  • 400 g owoców leśnych

Przygotowanie

Przygotowanie:

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wyłożyć masą powstałą z pokruszonych ciasteczek wymieszanych z masłem (100g).

Do miski włożyć mascarpone, wlać śmietankę kremówkę i dodać cukier. Ubijać przez ok. 1 - 2 minuty, aż masa zwiększy objętość i napuszy się.

W garnuszku zagotować mleko, odstawić z ognia i dodać żelatynę. Mieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Następnie dodać jogurt. Przelać do ubitej masy z mascarpone i zmiksować na małych obrotach miksera. Masę wyłożyć na spód z herbatników, polać sosem ze zblendowanych truskawek, udekorować owocami. Wstawić do lodówki na kilka godzin.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.