Jajecznica stawia nogi i bardzo dobrze rozgrzewa od rana. Sprawdzi się w chłodne poranki. Jest błyskawiczna w przygotowaniu, kolorowa i pyszna. Dodatkowa, dzięki chili wspomaga metabolizm.
Danie: Śniadanie
Osób: 1
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Jajko kurze
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Pomidorki koktajlowe myjemy, suszymy i wstawiamy do naczynia żaroodpornego skrapiając oliwą.
Papryczkę chili przekrawamy, usuwamy nasiona. Kroimy połówkę na cienkie paski.
Do miski rozbijamy jajka i mieszamy. Dodajemy sól.
Do nagrzanego piekarnika wstawiamy pomidorki koktajlowe. Pieczemy je ok 5 minut. Tak, aby zmiękły i lekko się przyrumieniły.
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną papryczkę, smażymy około 0,5 minuty. Dodajemy jajka oraz szczypiorek i smażymy około 2 minut. W zależności od tego, jak bardzo ścięte jajka lubimy.
Podajemy z pomidorkami oraz ulubionym pieczywem.
Jeśli lubisz bardzo ostre potrawy, możesz dodać nasionka z chili.
Dodaj komentarz