Jajecznica z chili i pieczonymi pomidorkami

Jajecznica stawia nogi i bardzo dobrze rozgrzewa od rana. Sprawdzi się w chłodne poranki. Jest błyskawiczna w przygotowaniu, kolorowa i pyszna. Dodatkowa, dzięki chili wspomaga metabolizm.

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 3 jajka
  • - ½ papryczki chili
  • - 1 łyżka masła
  • - kilka pomidorków koktajlowych ok 4-6 sztuk
  • - ¼ łyżeczki soli
  • - ½ łyżki oliwy
  • - 1 łyżeczka szczypiorku pokrojonego

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Pomidorki koktajlowe myjemy, suszymy i wstawiamy do naczynia żaroodpornego skrapiając oliwą.



Krok 2

Papryczkę chili przekrawamy, usuwamy nasiona. Kroimy połówkę na cienkie paski.



Krok 3

Do miski rozbijamy jajka i mieszamy. Dodajemy sól.



Krok 4 

Do nagrzanego piekarnika wstawiamy pomidorki koktajlowe. Pieczemy je ok 5 minut. Tak, aby zmiękły i lekko się przyrumieniły.



Krok 5

Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną papryczkę, smażymy około 0,5 minuty. Dodajemy jajka oraz szczypiorek i smażymy około 2 minut. W zależności od tego, jak bardzo ścięte jajka lubimy.
Podajemy z pomidorkami oraz ulubionym pieczywem.



Wskazówki

Jeśli lubisz bardzo ostre potrawy, możesz dodać nasionka z chili.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.