Odłamujemy zdrewniałe końcówki szparagów i wyrzucamy. Wrzucamy szparagi na mocno rozgrzaną patelnie i lekko je palimy, aż się mocno zarumienią. Obracamy je na drugą stronę, również palimy i doprawiamy solą.
Chorizo kroimy w plasterki i smażymy na średnim ogniu, aż się mocno zarumienią i wytopi się z nich tłuszcz. Obracamy chorizo na drugą stronę, dodajemy masło, płatki chilli mieszamy, ściągamy pianę i gotowe.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
Zagotowujemy wodę w średnim garnku i wlewamy ocet. Jajko rozbijamy w małe sitko (pozbywamy się tej luźnej części białka). Zmniejszamy ogień do minimum. Robimy wir i jak wir się uspokoi, to delikatnie wkładamy sitko z jajkiem. Jajko gotujemy 2 - 2,5 min na minimalnym ogniu. Wyciągamy jajko i przekładamy delikatnie na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Składamy danie - czyli na spód leci baza jogurtowa, na nią jajka w koszulce, w środku układamy szparagi, a na nie chrupiące chorizo. Całość polewamy obficie pikantnym masełkiem. Dekorujemy ziołami, szczypiorkiem i koperkiem. Smacznego!
Dodaj komentarz