Lody aroniowe z rodzynkami

Autor:

agatab

Danie: Podwieczorek, Deser, Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Podwieczorek, Deser, Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • Na około 1 litr lodów:
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka cukru
  • niepełna szklanka mleka Łaciate
  • niepełna szklanka aronii
  • 330 g śmietanki 36% Łaciatej
  • 1 szklanka rodzynek

Przygotowanie

Krok 1

Żółtko ucieramy na parze stopniowo dodając cukier. Aronię miksujemy w blenderze. Mleko gotujemy, gorące wlewamy do utartego żółtka, dodajemy śmietankę, aronię i rodzynki, ubijamy chwilę mikserem. Studzimy, wlewamy do maszynki do lodów i włączamy ją na 30 minut. Następnie wstawiamy na około 4 godziny do zamrażalnika.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.