Dutch baby z kremem cytrynowym i borówkami

Dutch baby, czyli słodki, pieczony naleśnik wywodzi się z kuchni amerykańskiej. Wbrew pozorom jego przygotowanie nie jest pracochłonne, dlatego świetnie sprawdzi się na śniadanie. Zachwyt domowników gwarantowany!

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Masa naleśnikowa:

  • - 3 jajka, rozmiar „L”
  • - 150 ml mleka Łaciate 3,2%
  • - 70 g mąki pszennej tortowej
  • - 1 łyżka cukru pudru
  • - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • - szczypta soli

Dodatkowo:

  • - 2 łyżki masła Łaciate
  • - 6 łyżek lemon curd (kremu cytrynowego, gotowego lub domowego)
  • - borówki (lub inne sezonowe owoce, np. maliny, truskawki)

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 200⁰C. Do środka wstawiamy 2 żaroodporne (najlepiej żeliwne) patelnie o średnicy 18 cm, do każdej wkładamy po łyżce masła.



Krok 2

W międzyczasie przygotowujemy ciasto na naleśniki. Jajka, mleko, mąkę, cukier puder, ekstrakt waniliowy i sól umieszczamy w misce i mieszamy przy pomocy miksera.



Krok 3

Gdy piekarnik i patelnie będą już gorące, pamiętając o użyciu rękawic, rozprowadzamy masło po powierzchni patelni i wylewamy masę.



Krok 4

Pieczemy około 20-25 min, kontrolując stopień wypieczenia boków.



Krok 5

Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy kremem lemon curd, posypujemy owocami i oprószamy cukrem pudrem. Można przystroić miętą dla dekoracji.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.