Dutch baby, czyli słodki, pieczony naleśnik wywodzi się z kuchni amerykańskiej. Wbrew pozorom jego przygotowanie nie jest pracochłonne, dlatego świetnie sprawdzi się na śniadanie. Zachwyt domowników gwarantowany!
Danie: Śniadanie
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Piekarnik nagrzewamy do 200⁰C. Do środka wstawiamy 2 żaroodporne (najlepiej żeliwne) patelnie o średnicy 18 cm, do każdej wkładamy po łyżce masła.
W międzyczasie przygotowujemy ciasto na naleśniki. Jajka, mleko, mąkę, cukier puder, ekstrakt waniliowy i sól umieszczamy w misce i mieszamy przy pomocy miksera.
Gdy piekarnik i patelnie będą już gorące, pamiętając o użyciu rękawic, rozprowadzamy masło po powierzchni patelni i wylewamy masę.
Pieczemy około 20-25 min, kontrolując stopień wypieczenia boków.
Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy kremem lemon curd, posypujemy owocami i oprószamy cukrem pudrem. Można przystroić miętą dla dekoracji.
Dodaj komentarz