Danie: Obiad
Osób: 3
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia
Suszone grzyby namaczamy na pół godziny w zimnej wodzie. Marchewki obieramy i każdą kroimy z długości na 3 części. Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Dynię kroimy w średnią kostkę. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy na papierowych ręcznikach a następnie kroimy w sporą kostkę. Na 3 łyżkach oleju podsmażamy piersi z kurczaka. Odcedzamy na durszlaku.
Na woku, na 3 łyżkach oleju podsmażamy cebulę. Dodajemy kurczaka, marchewki, odciśnięte z wody i grubo pokrojone grzyby. Zalewamy bulionem warzywnym, dusimy pod pokrywką na sporym ogniu ok.15 minut. Dodajemy ziemniaki i po kolejnych 5-7 minutach dynię.
Doprawiamy papryką ostrą, odrobiną pieprzu, kurkumą i imbirem. Gotujemy do miękkości dyni i ziemniaków.
Dodaj komentarz