Jednogarnkowy romans kurczaka z dynią pod przykrywką

Autor:

ania_jukej

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Danie jednogarnkowe

  • 600 g piersi z kurczaka
  • 200 g dyni
  • 2 średnie cebule
  • 5 małych marchewek
  • 5 średnich ziemniaków
  • garść suszonych grzybów
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka papryki ostrej
  • pieprz prawdziwy
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • olej

Przygotowanie

Krok 1

Suszone grzyby namaczamy na pół godziny w zimnej wodzie. Marchewki obieramy i każdą kroimy z długości na 3 części. Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Dynię kroimy w średnią kostkę. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy na papierowych ręcznikach a następnie kroimy w sporą kostkę. Na 3 łyżkach oleju podsmażamy piersi z kurczaka. Odcedzamy na durszlaku.



Krok 2

Na woku, na 3 łyżkach oleju podsmażamy cebulę. Dodajemy kurczaka, marchewki, odciśnięte z wody i grubo pokrojone grzyby. Zalewamy bulionem warzywnym, dusimy pod pokrywką na sporym ogniu ok.15 minut. Dodajemy ziemniaki i po kolejnych 5-7 minutach dynię.



Krok 3

Doprawiamy papryką ostrą, odrobiną pieprzu, kurkumą i imbirem. Gotujemy do miękkości dyni i ziemniaków.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.