Kapusta z żeberkami

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ½ kg kapusty kiszonej
  • 20-30 dag żeberek
  • 1 marchewka
  • 2 liście laurowe
  • Kila ziaren ziela angielskiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżeczka kminku
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka ketchupu
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Kiszoną kapustę pokroić, włożyć do garnka ( gdy jest bardzo kwaśna wypłukać). Dodać ziele angielskie, liście laurowe, kminek, zalać wodą i gotować.



Krok 2

Pokrojone na porcje żeberka natrzeć solą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprószyć pieprzem i obtoczyć w mące. Zrumienić ze wszystkich stron na patelni z rozgrzanym smalcem.



Krok 3

Pod koniec smażenia żeberek wsypać pokrojoną w piórka cebulę, zeszklić. Rumiane żeberka razem z cebulą przełożyć do garnka z kapustą, wsypać obraną i pokrojoną w półplasterki marchewkę, dusić pod przykryciem do miękkości.



Krok 4

Na samym końcu dodać koncentrat pomidorowy i ketchup, doprawić do smaku, dusić przez kilka minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.