Sezon grillowy w pełni, więc śpieszymy z kolejną dawką inspiracji na dania z grilla. Karkówka w marynacie musztardowo-miodowej wymaga całonocnego marynowania, ale efekt jest tego wart w stu procentach - pyszna, krucha wieprzowina w słodko-pikantnej glazurze to spełnienie marzeń każdego miłośnika mięsa.
Danie: Obiad
Osób: 5
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Karkówkę umyj, osusz i pokrój na plastry. Delikatnie rozdrobnij tłuczkiem.
Czosnek obierz i przekrój na pół.
W miseczce wymieszaj składniki marynaty: miód, musztardę, sok z cytryny, czosnek i przełamany na pół rozmaryn.
Plastry karkówki przełóż do miski i dokładnie natrzyj je marynatą. Przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki do zamarynowania, najlepiej na całą noc.
Przed grillowaniem ogrzej mięso do temperatury pokojowej i wyciągnij czosnek z marynaty. Grilluj po ok. 10 minut z obu stron. Smacznego!
Dodaj komentarz