Karkówka w marynacie musztardowo-miodowej

Sezon grillowy w pełni, więc śpieszymy z kolejną dawką inspiracji na dania z grilla. Karkówka w marynacie musztardowo-miodowej wymaga całonocnego marynowania, ale efekt jest tego wart w stu procentach - pyszna, krucha wieprzowina w słodko-pikantnej glazurze to spełnienie marzeń każdego miłośnika mięsa.

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kg karkówki,
  • - 3 łyżki miodu,
  • - 3 łyżki musztardy,
  • - 1 łyżka soku z cytryny,
  • - 2 ząbki czosnku,
  • - 1 gałązka rozmarynu

Przygotowanie

Krok 1

Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić na plastry. Delikatnie rozbić tłuczkiem.



Krok 2

Czosnek obrać i przekroić na pół.



Krok 3

W miseczce wymieszać składniki marynaty: miód, musztardę, sok z cytryny, czosnek i przełamany na pół rozmaryn.



Krok 4

Plastry karkówki przełożyć do miski i dokładnie natrzeć marynatą. Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki do zamarynowania na całą noc.



Krok 5

Przed grillowaniem ogrzać mięso do temperatury pokojowej i wyciągnąć czosnek z marynaty. Grillować po około 10 minut z obu stron.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.