Sezon grillowy w pełni, więc śpieszymy z kolejną dawką inspiracji na dania z grilla. Karkówka w marynacie musztardowo-miodowej wymaga całonocnego marynowania, ale efekt jest tego wart w stu procentach - pyszna, krucha wieprzowina w słodko-pikantnej glazurze to spełnienie marzeń każdego miłośnika mięsa.
Danie: Obiad
Osób: 5
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić na plastry. Delikatnie rozbić tłuczkiem.
Czosnek obrać i przekroić na pół.
W miseczce wymieszać składniki marynaty: miód, musztardę, sok z cytryny, czosnek i przełamany na pół rozmaryn.
Plastry karkówki przełożyć do miski i dokładnie natrzeć marynatą. Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki do zamarynowania na całą noc.
Przed grillowaniem ogrzać mięso do temperatury pokojowej i wyciągnąć czosnek z marynaty. Grillować po około 10 minut z obu stron.
Dodaj komentarz