Jeśli jest jesień, a sezon grzybowy w pełni - koniecznie musisz wypróbować ten przepis. Jesienna zupa z kurkami, zwłaszcza własnoręcznie zebranymi, nie ma sobie równych!
Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler
Ze śmietanką
Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dusimy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy oczyszczone kurki i pokrojonego w kostkę kurczaka i smażymy, aż się delikatnie zarumienią.
Bulion warzywny gotujemy, dodajemy pokrojone ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę. Gotujemy przez ok. 10 minut, po czym dodajemy kurki z patelni. Całość gotujemy, aż do momentu, kiedy warzywa będą miękkie.
Do całości dodajemy śmietankę Łaciatą i posiekana natkę pietruszki.
Możemy wykorzystać mrożone kurki, jeśli nie posiadamy świeżych.
Dodaj komentarz