Jesienna zupa kurkowa z kurczakiem

Jeśli jest jesień, a sezon grzybowy w pełni - koniecznie musisz wypróbować ten przepis. Jesienna zupa z kurkami, zwłaszcza własnoręcznie zebranymi, nie ma sobie równych!

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 300 g kurek
  • - 1 filet z kurczaka
  • - 4 duże ziemniaki
  • - 1 pęk włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler)
  • - ½ szklanki Śmietanki Łaciata 30%
  • - 1 cebula
  • - 4 ząbki czosnku
  • - 1 łyżka masła
  • - 2 litry naturalnego bulionu warzywnego
  • - 1 łyżka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dusimy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy oczyszczone kurki i pokrojonego w kostkę kurczaka i smażymy, aż się delikatnie zarumienią.



Krok 2

Bulion warzywny gotujemy, dodajemy pokrojone ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę. Gotujemy przez ok. 10 minut, po czym dodajemy kurki z patelni. Całość gotujemy, aż do momentu, kiedy warzywa będą miękkie.



Krok 3

Do całości dodajemy śmietankę Łaciatą i posiekana natkę pietruszki.



Wskazówki

Możemy wykorzystać mrożone kurki, jeśli nie posiadamy świeżych.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.