Kacze udka z sosem pomidorowym

Udka z kaczki w pomidorach to danie bardzo smaczne i aromatyczne. Mięciutkie mięso, zapach pomidorów i posmak ziół prowansalskich idealnie się uzupełniają. Potrawa bardzo dobrze komponuje się z ziemniakami.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 4 udka z kaczki
  • - 8 pomidorów
  • - 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 3 łyżki bazylii
  • - 4 łyżki oleju

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 170 stopni. Pomidory obieramy ze skórek, kroimy w kostkę i dusimy na patelni z przecierem pomidorowym. Dodajemy sól, pieprz i bazylię.



Krok 2

Udka podsmażamy lekko na patelni z każdej strony.



Krok 3

Do naczynia żaroodpornego dodajemy połowę sosu pomidorowego, wkładamy udka i zalewamy drugą częścią sosu pomidorowego.



Krok 4

Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 35 minut. Podajemy z tłuczonymi ziemniakami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.