makowiec drozdzowy z orzechami lukrowany

Autor:

mileneczka5

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • Ciasto drożdżowe:,
  • 1\2 kostki drożdzy,
  • 1 szklanka ciepłego mleka,
  • 2 łyzki cukru,
  • 1 łuzeczka cukru z przwadziwa wanilią,
  • 50 dag mąki,
  • szczypta soli,
  • 70g masła,
  • 1 jajko,
  • ,
  • puszka gotowej masy makowej,
  • 2 łyzki drobno posiekanych orzechów,
  • garsc rodzynek,
  • rum do zalania rodzynek,
  • ,
  • ,
  • ,
  • Lukier:,
  • 2 szkl cukru pudru,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyzeczka ekstraktu z migdałow,
  • oraz na lukier,
  • wiórka kokoswe,
  • drobno posiekane orzechy

Przygotowanie

Krok 1

1. Drozdze pokruszyc, zalac 3 łyzkami ciepłego lecz nie gorącego mleka , dodac łyzeczke cukru i odstawic az rozczyn zacznie pracowac. Do miski przesiac mąkę,dodac cukry , sól oraz rozczyn. W garnuszku podrzac reszte mleka i masło do całkowitego rozpuszczenia, wystudzic. Dodać do pozostałych składników, wbić jajko i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto ma nie byc klejące.Odstawić w ciepłe miejsce na ok 50- 60 minut do wyrośnięcia.Przykryc sciereczka. 2. Rodzynki zalać odrobina wrzątku i rumem, odstawić na pięć minut, by zmiękły i nabrały rumowego smaku i aromatu. Dokładnie osączyć na sitku. Ciasto ponownie zagnieść, podzielić na dwie równe części. Każdą rozwałkować podsypując obficie maką,- na prostokąt o grubości 1 cm i rozprowadzic mase makowa wymieszana z orzechami i rumowymi rodzynkami . Zwinąć roladę. Rolady zawinąć w papier do pieczenia, zostawijąc wolne brzegi.Przełozyc na blache . Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 35 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. 3.Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny ekstraktem i odrobiną wody na gładki i gęsty lukier. Gotowym lukrem polac ciepłe strucle , wierzch posypac orzechami i wiórkami kokosowymi, smacznego!



Wskazówki

składniki na 2 sztuki makowców Jeśli lukier jest zbyt gęsty (nie da się nim polać) dodać odrobinę wody, jeśli za rzadki (spływający) dodać trochę cukru

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.