Kanapka z pastą z awokado i sadzonym jajkiem

Awokado to źródło cennych witamin i zdrowych tłuszczy. Jest idealnym dodatkiem do śniadań. Pomaga również utrzymać zdrową i szczupłą sylwetkę.

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 dojrzałe awokado
  • - 1 ząbek czosnku
  • - ½ limonki
  • - 1 jajko
  • - pół łyżki masła
  • - 1 pomidorek koktajlowy
  • - ¼ łyżeczki pieprzu
  • - ¼ łyżeczki soli
  • - ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • - ulubione pieczywo
  • - kilka listków natki pietruszki do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Awokado przekrawamy na pół wzdłuż. Wyjmujemy pestkę i wydrążamy środek łyżeczką. Jeśli skóra łatwo odchodzi, możemy od razu zdjąć skórę z awokado.



Krok 2

Awokado wkładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy do niego przyprawy, starty czosnek oraz sok z połowy limonki. Wszystko dokładnie mieszamy.



Krok 3

Jajko rozbijamy do szklanki. Możemy przyprawić solą według uznania.



Krok 4 

Rozgrzewamy masło na patelni i dodajemy jajko. Smażymy pod przykryciem 1-2 minut (w zależności od tego jak mocno ścięte jajko lubimy).
Na kanapkę dodajemy przygotowaną pastę z awokado. Na wierzch kładziemy usmażone jajko. Serwujemy z pokrojonym w ćwiartki pomidorkiem koktajlowym. Całość możemy opruszyć świeżo zmielonym pieprzem i dodać natkę pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.