Awokado to źródło cennych witamin i zdrowych tłuszczy. Jest idealnym dodatkiem do śniadań. Pomaga również utrzymać zdrową i szczupłą sylwetkę.
Danie: Śniadanie
Osób: 1
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Jajko kurze
Awokado przekrawamy na pół wzdłuż. Wyjmujemy pestkę i wydrążamy środek łyżeczką. Jeśli skóra łatwo odchodzi, możemy od razu zdjąć skórę z awokado.
Awokado wkładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy do niego przyprawy, starty czosnek oraz sok z połowy limonki. Wszystko dokładnie mieszamy.
Jajko rozbijamy do szklanki. Możemy przyprawić solą według uznania.
Rozgrzewamy masło na patelni i dodajemy jajko. Smażymy pod przykryciem 1-2 minut (w zależności od tego jak mocno ścięte jajko lubimy).
Na kanapkę dodajemy przygotowaną pastę z awokado. Na wierzch kładziemy usmażone jajko. Serwujemy z pokrojonym w ćwiartki pomidorkiem koktajlowym. Całość możemy opruszyć świeżo zmielonym pieprzem i dodać natkę pietruszki.
Dodaj komentarz