Kapuśniak z kiszonej kapusty

Kapuśniak z kiszonej kapusty to danie bardzo smaczne, zdrowe i proste w przygotowaniu. Polecane zarówno osobom dorosłym, jak i dzieciom. Idealnie pasuje na codzienny obiad, ale może być serwowane również jako główny posiłek na różne okazje.

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 500 g żeberek wieprzowych
  • - 150 g wędzonego surowego boczku
  • - 500 g kiszonej kapusty
  • - 500 g ziemniaków
  • - 2 l wody
  • - 1 marchewka
  • - 1 pietruszka
  • - 1 cebula
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 2 liście laurowe
  • - 2 kulki ziela angielskiego
  • - 1 łyżeczka majeranku
  • - 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
  • - 50 g masła

Przygotowanie

Krok 1

Żeberka dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze części. Umieszczamy w garnku z wodą, dodajemy sól i gotujemy przez 40 minut.



Krok 2

Obieramy marchewkę, pietruszkę i cebulę. Warzywa dodajemy do zupy razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i gotujemy przez 30 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Również dodajemy je do zupy i gotujemy przez 15 minut.



Krok 3

Do zupy wrzucamy kapustę kiszoną razem z majerankiem i gotujemy przez 25 minut na niewielkim ogniu. Pod koniec gotowania usuwamy cebulę i pietruszkę. Dodajemy pierz do smaku.



Krok 4

Boczek kroimy w plastry, rozpuszczamy masło na patelni i lekko podsmażamy boczek z każdej strony. Następnie przekładamy go do zupy i gotujemy przez 15 minut. Wyjmujemy marchewkę, kroimy w paski i ponownie umieszczamy w zupie. Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.