Kapuśniak z kiszonej kapusty to danie bardzo smaczne, zdrowe i proste w przygotowaniu. Polecane zarówno osobom dorosłym, jak i dzieciom. Idealnie pasuje na codzienny obiad, ale może być serwowane również jako główny posiłek na różne okazje.
Danie: Zupy
Osób: 5
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Żeberka dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze części. Umieszczamy w garnku z wodą, dodajemy sól i gotujemy przez 40 minut.
Obieramy marchewkę, pietruszkę i cebulę. Warzywa dodajemy do zupy razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i gotujemy przez 30 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Również dodajemy je do zupy i gotujemy przez 15 minut.
Do zupy wrzucamy kapustę kiszoną razem z majerankiem i gotujemy przez 25 minut na niewielkim ogniu. Pod koniec gotowania usuwamy cebulę i pietruszkę. Dodajemy pierz do smaku.
Boczek kroimy w plastry, rozpuszczamy masło na patelni i lekko podsmażamy boczek z każdej strony. Następnie przekładamy go do zupy i gotujemy przez 15 minut. Wyjmujemy marchewkę, kroimy w paski i ponownie umieszczamy w zupie. Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy.
Dodaj komentarz