Roladki z kurczaka z sosem pieczarkowym

Roladki są idealnym daniem dla całej rodziny. Nie wymagają dużo pracy, ani dużo składników - a efekt jest fantastyczny.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki główne:

  • ● 4 pojedyncze filety z kurczaka,
  • ● 12 plastrów sera żółtego,
  • ● 1 łyżeczka curry,
  • ● 1 łyżeczka soli,
  • ● 1 łyżeczka pieprzu,
  • ● 5 łyżek oleju do smażenia

Sos:

  • ● 500 g pieczarek,
  • ● 1 łyżeczka soli,
  • ● 1 łyżeczka masła,
  • ● 1 szklanka śmietanki Łaciatej 18%,
  • ● 4 łyżki mąki,
  • ● ½ łyżeczki pieprzu
  • ● Natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i lekko rozbijamy. Posypujemy solą i curry. Na środku każdego fileta wykładamy po 2 plastry sera, a następnie zwijamy w roladki.



Krok 2

Podsmażamy na rozgrzanym oleju, a następnie dusimy 15 minut. Roladki przekładamy na blachę i polewamy sosem, który powstał podczas duszenia. Wykładamy resztę sera i zapiekamy, aż ser się rozpuści.



Krok 3

Przygotowujemy sos: pieczarki czyścimy i kroimy w plastry, a następnie dusimy na maśle. Do tego dolewamy 1 litr wody, dodajemy przyprawy. Mąkę mieszamy z 50 ml wody i wlewamy do sosu.



Krok 4

Wszystko zagotowujemy, a gdy zacznie gęstnieć, dolewamy śmietankę Łaciatą. Tak przygotowanym sosem polewamy roladki. Dekorujemy natką pietruszki.



Wskazówki

Roladki możesz zawinąć i obwiązać nitką lub użyć do tego wykałaczki.

Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Danuta Piecyk

Opublikowany: 2018-05-07 09:33:00

Na niedzielny obiad jak znalazł. Pychota.

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.