Karkówka pieczona z kopytkami jest popularnym, tradycyjnym daniem. Danie chętnie spożywane przez wszystkich członków rodziny. Polecane szczególnie na niedzielny obiad.
Danie: Obiad
Osób: 5
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten
Obieramy czosnek, a następnie przeciskamy go przez praskę. Karkówkę nacieramy solą, czarnym pieprzem, majerankiem i słodką papryką, które wcześniej mieszamy z olejem. Karkówkę zawiązujemy sznurkiem, aby zachować jej odpowiedni kształt przy pieczeniu.
Karkówkę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy wodę. Naczynie umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperaturze 180 stopni Celsjusza. Karkówkę pieczemy przez 90 minut, polewając ją od czasu do czasu powstałym sosem. Po zakończeniu pieczenia karkówkę pozostawiamy na 15 minut, aby odpoczęła.
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Następnie przepuszczamy je przez maszynkę. Ziemniaki mieszamy z mąką i wyrabiamy ciasto.
Z ciasta formujemy wałki, z których tworzymy kopytka o długości ok 2,5 cm. Kopytka gotujemy w lekko posolonej wodzie. Po wypłynięciu gotujemy je przez 1 minutę. Karkówkę z kopytkami podajemy na ciepło z surówką z czerwonej kapusty.
Dodaj komentarz