Barszcz ukraiński z wieprzowiną

Barszcz ukraiński to danie zdrowe pożywne i treściwe. Zupa ta jest bardzo popularna w Polsce. Zna ją chyba każdy z nas, dlatego przepisu tego nie trzeba specjalnie polecać.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 2 l naturalnego bulionu warzywnego
  • 6 buraków
  • 1 cebula
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 5 ziemniaków
  • 80 g białej fasoli z puszki
  • 250 g wieprzowiny
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Wieprzowinę kroimy na kawałki i umieszczamy w garnku. Następnie zalewamy naturalnym bulionem i gotujemy do momentu, aż mięso będzie miękkie.



Krok 2

Cebulę kroimy na mniejsze fragmenty, ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę, włoszczyznę oraz buraki ścieramy na tarce.



Krok 3

Do zupy dodajemy białą fasolę z puszki, cebulę i włoszczyznę. Całość gotujemy jeszcze 10 minut. Następnie dodajemy buraki. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy ziemniaki i koncentrat pomidorowy. Gdy ziemniaki będą miękkie, barszcz przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.



Krok 4

Zupę podajemy na ciepło na talerzu.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.