W małej misce wymieszaj sól, cukier, goździki, ziele angielskie, gałkę muszkatołową i cynamon. Tak powstałą mieszanką natrzyj dokładnie kurczaka. Wstaw go dużej miski, przykryj i wstaw do lodówki na 24h.
Rozgrzej piekarnik do 260°C.
Kurczaka ułóż piersią do dołu na ruszcie w naczyniu do pieczenia. Napełnij wnętrze kurczaka zmiażdżonym czosnkiem.
Piecz kurczaka w nagrzanym piekarniku przez 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 230°C i kontynuuj pieczenie przez kolejne 15 minut. Posmaruj kurczaka sosem powstałym w naczyniu. Zmniejsz temperaturę do 220°C i kontynuuj pieczenie przez kolejne 30 minut. Termometr z natychmiastowym odczytem umieść w najgrubszej części uda, w pobliżu kości. Powinien wskazywać ok. 74°C - to znak, że kurczak jest gotowy.
Wyjmij kurczaka z piekarnika i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut. Smacznego!
Resztki mięsa doskonale nadadzą się do kanapek, sałatek i dań meksykańskich.
Dodaj komentarz