Prosty pieczony kurczak

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 cały kurczak
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • ⅛ łyżeczki zmielonych goździków
  • ⅛ łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • ⅛ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • ⅛ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 5 ząbków czosnku

Przygotowanie

Krok 1

W małej misce wymieszaj sól, cukier, goździki, ziele angielskie, gałkę muszkatołową i cynamon. Tak powstałą mieszanką natrzyj dokładnie kurczaka. Wstaw go dużej miski, przykryj i wstaw do lodówki na 24h.



Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 260°C.



Krok 3

Kurczaka ułóż piersią do dołu na ruszcie w naczyniu do pieczenia. Napełnij wnętrze kurczaka zmiażdżonym czosnkiem.



Krok 4

Piecz kurczaka w nagrzanym piekarniku przez 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 230°C i kontynuuj pieczenie przez kolejne 15 minut. Posmaruj kurczaka sosem powstałym w naczyniu. Zmniejsz temperaturę do 220°C i kontynuuj pieczenie przez kolejne 30 minut. Termometr z natychmiastowym odczytem umieść w najgrubszej części uda, w pobliżu kości. Powinien wskazywać ok. 74°C - to znak, że kurczak jest gotowy.



Krok 5

Wyjmij kurczaka z piekarnika i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut. Smacznego!



Wskazówki

Resztki mięsa doskonale nadadzą się do kanapek, sałatek i dań meksykańskich.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.