Wspaniała potrawa nie tylko na wigilię, ale również na wiele innych okazji. Pyszny karp cudownie pachnący leśnymi grzybami to danie, które zachwyci każdego. Sos pomidorowy idealnie dopełnia smak całości.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Gluten, Seler
Piekarnik nagrzewamy do 180ºC. Karpia czyścimy, dzielimy na porcje i przyprawiamy ½ łyżeczki soli, a mąkę łączymy z papryką w proszku. Mieszanką oprószamy filety i podsmażamy na rozgrzanym oleju.
Podgrzybki kroimy w plastry, cebulę kroimy w półtalarki, umyte pomidory kroimy na kawałki, a natkę selera siekamy.
Na tłuszczu po smażeniu ryby podsmażamy cebulę i grzyby, a następnie dodajemy pomidory, przecier pomidorowy i bulion warzywny. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie wsypujemy natkę selera.
Usmażonego karpia wkładamy do brytfanny i zalewamy sosem. Pieczemy w piekarniku o temperaturze 180ºC przez 15 minut.
Dodaj komentarz