Keto pizza z kalafiora

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Spód do pizzy:

  • 550 g ugotowanych różyczek kalafiora
  • 50 g tartego sera Jantar Mlekpol
  • 1 małe jajko
  • 0,5 płaskiej łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
  • 0,5 łyżeczki suszonego czosnku

Sos pomidorowy:

  • 300 g świeżych mięsistych pomidorów
  • 1 łyżeczka masła Mazurski Smak
  • 1 mały ząbek czosnku
  • łyżeczka ziół prowansalskich

Dodatki:

  • ok. 50 g tartego sera mozzarella Mlekpol
  • 2 średnie pieczarki
  • garść pomidorków koktajlowych
  • plastry salami itp.

Przygotowanie

Sos pomidorowy

Zacznij od przygotowania sosu pomidorowego: pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, usuń szypułki i pokrój na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzej masło, dodaj drobno posiekany czosnek oraz przyprawy. Zamieszaj i smaż przez 2 minuty na małym ogniu.
Następnie przełóż pokrojone pomidory, zamieszaj i duś przez około 25 minut na małym ogniu.
Zdejmij z ognia, odstaw do wystudzenia, a następnie zblenduj na gładki sos.



Spód do pizzy

Ugotowane i całkowicie wystudzone różyczki kalafiora przełóż do wąskiego naczynia i za pomocą blendera zmiksuj na papkę.
Następnie dobrze odciśnij z nadmiaru wody, na przykład na sitku z drobnymi oczkami lub przełóż na bawełnianą ściereczkę, zawiąż i mocno ściśnij.

Wodę z kalafiora możesz wykorzystać np. do przygotowania zupy, do pizzy jej nie wykorzystujemy.

Odciśniętą masę z kalafiora przełóż ponownie do miski, dodaj jajko, starty ser i przyprawy. Wymieszaj dokładnie do połączenia składników.
Blachę do pieczenia wyłóż dwoma arkuszami papieru do pieczenia, na wierzchu rozsmaruj cienko odrobinę oleju. Przełóż masę kalafiorową i uformują ją na kształt dysku o średnicy ok. 27 cm i grubości 1 cm.


Wstaw blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 200°C (grzanie góra - dół) na środkową półkę, piecz przez ok. 10 -12 minut, aż się zarumieni. Ostrożnie wyjmij spód, ale nie wyłączaj piekarnika.





Dodatki do pizzy

W trakcie pieczenia spodu przygotuj swoje ulubione dodatki. Jeśli weźmiesz pieczarki, warto je wcześniej podsmażyć przez 2 -3 minuty na maśle lub oleju. Na upieczony, jeszcze gorący spód nałóż sos, posyp tartym serem i na wierzchu połóż dodatki. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz ok. 10 minut, aż ser się rozpuści i zarumieni.
Podawaj gorące. Smacznego!





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.