Zacznij od przygotowania sosu pomidorowego: pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, usuń szypułki i pokrój na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzej masło, dodaj drobno posiekany czosnek oraz przyprawy. Zamieszaj i smaż przez 2 minuty na małym ogniu.
Następnie przełóż pokrojone pomidory, zamieszaj i duś przez około 25 minut na małym ogniu.
Zdejmij z ognia, odstaw do wystudzenia, a następnie zblenduj na gładki sos.
Ugotowane i całkowicie wystudzone różyczki kalafiora przełóż do wąskiego naczynia i za pomocą blendera zmiksuj na papkę.
Następnie dobrze odciśnij z nadmiaru wody, na przykład na sitku z drobnymi oczkami lub przełóż na bawełnianą ściereczkę, zawiąż i mocno ściśnij.
Wodę z kalafiora możesz wykorzystać np. do przygotowania zupy, do pizzy jej nie wykorzystujemy.
Odciśniętą masę z kalafiora przełóż ponownie do miski, dodaj jajko, starty ser i przyprawy. Wymieszaj dokładnie do połączenia składników.
Blachę do pieczenia wyłóż dwoma arkuszami papieru do pieczenia, na wierzchu rozsmaruj cienko odrobinę oleju. Przełóż masę kalafiorową i uformują ją na kształt dysku o średnicy ok. 27 cm i grubości 1 cm.
Wstaw blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 200°C (grzanie góra - dół) na środkową półkę, piecz przez ok. 10 -12 minut, aż się zarumieni. Ostrożnie wyjmij spód, ale nie wyłączaj piekarnika.
W trakcie pieczenia spodu przygotuj swoje ulubione dodatki. Jeśli weźmiesz pieczarki, warto je wcześniej podsmażyć przez 2 -3 minuty na maśle lub oleju. Na upieczony, jeszcze gorący spód nałóż sos, posyp tartym serem i na wierzchu połóż dodatki. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz ok. 10 minut, aż ser się rozpuści i zarumieni.
Podawaj gorące. Smacznego!
Dodaj komentarz