Kokosowy sernik z wiórkami

Przepyszny, wilgotny sernik z mlekiem kokosowym, bez dodatku oliwy. Z pewnością zrobi wrażenie i zaczaruje gości podczas przyjęcia.

Danie: Podwieczorek

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.80/5

Oceń przepis

Ocena

4.80/5

Oceń przepis

Masa serowa:

  • 500 g sera zmielonego na sernik (w wiaderku)
  • ½ szklanki mleka kokosowego
  • ½ szklanki cukru
  • 3 jajka
  • ½ szklanki jogurtu greckiego
  • 50 g wiórek kokosowych + do posypania
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Spód:

  • 180 g ciasteczek kruchych
  • 50 - 70 g masła Łaciate (miękkiego)

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 160°C. Ciastka miksujemy z miękkim masłem, aby spód miał konsystencję mokrego piasku. Układamy masę na spód formy wysmarowanej odrobiną masła. Wkładamy do lodówki.



Krok 2

W misce miksujemy ser z cukrem przez 2 minuty. Następnie dodajemy mleko kokosowe i pojedynczo jajka, cały czas miksując. Do masy dodajemy mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe. Na sam koniec dodajemy jogurt grecki i mieszamy delikatnie.



Krok 3

Przelewamy masę sernikową do formy. Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika na 80-90 minut. Po tym czasie ciasto studzimy w piekarniku.



Krok 4 

Następnie posypujemy wierzch sernika wiórkami kokosowymi.



Dodaj komentarz

2 opublikowane komentarze

bietka

Opublikowany: 2017-12-26 20:56:00

Pyszny sernik , robię całkiem podobny ?

Odpowiedz

Ciasteczkowa Pani :)

Opublikowany: 2018-02-17 16:27:00

Mój ulubiony serniczek;)

Załącznik 0

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.