Z kapusty usuń zniszczone wierzchnie liście, wytnij głąb i poszatkuj nożem na cienkie paski. Możesz również zetrzeć na szatkownicy lub tarce warzywnej.
Sól wymieszaj z kminkiem. Porcjami przekładaj kapustę do miski, zasypując każdą warstwę łyżeczką soli z ziarnami kminku. Układając kolejne warstwy z kapusty porządnie ją ugnieć, aby puściła sok. Odstaw kapustę na godzinę i ponownie ugnieć.
Przełóż kapustę do słoika i mocno w nim ugniataj, by wyeliminować całe powietrze. Soku powinno być tak dużo, żeby przykrywał kapustę. Jeśli jednak będzie go zbyt mało, dolej letnią przegotowaną wodę. Zakręć słoiki. Po kilku dniach przenieś słoiki do chłodnego pomieszczenia. Kapusta będzie gotowa po ok 5-6 dniach. Im dłużej będzie się kisić, tym bardziej będzie kwaśna i wyrazista w smaku. Smacznego!
Bardzo istotne jest dokładne szatkowanie kapusty. Im cieniej pokrojone liście tym dokładniej sól wnika w każdy fragment liścia i kiszonka puszcza więcej soku, a tym samym jest smaczniejsza.
Dodaj komentarz