Pomidorowe ogórki

Delikatne ogórki w zalewie pomidorowej zasmakują każdemu. Mogą stanowić dodatek do mięsnego obiadu.

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie:

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 ½ kg ogórków
  • - ½ kg cebuli
  • - 20 dag koncentratu pomidorowego
  • - ½ szklanki cukru
  • - ½ szklanki octu
  • - ½ szklanki oleju
  • - 3 łyżki soli

Przygotowanie

Krok 1

Ogórki umyć (nie obierać), pokroić w plasterki, dodać pokrojoną w piórka cebulę. Posypać solą (2 łyżki), wymieszać i odstawić na 2 godz.



Krok 2

Po tym czasie odlać z nich sok, a ogórki z cebulą układać ciasno w słojach.



Krok 3

Olej z cukrem, octem i 1 łyżką soli zagotować. Zdjąć z ognia i dołożyć koncentrat pomidorowy, wymieszać.



Krok 4 

Ostudzić gotową zalewę, a następnie zalać nią ogórki. Pasteryzować 10 min słoje litrowe, 5 min słoje 250 ml. Po upływie czasu wyjąć z garnka.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.