Kiszony bób

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie:

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg bobu
  • 1 łyżka soli
  • 4 szklanki wody
  • 1 duży liść świeżego chrzanu
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki nasion gorczycy
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie

Przygotowanie:

Bób umyj w zimnej wodzie, a następnie wrzuć do wrzącej, lekko osolonej wody i gotuj przez 5 minut. Słoiki wyparz wrzątkiem i wysusz.
Liść chrzanu pokrój na mniejsze kawałki, czosnek obierz i pokrój w plastry. Chrzan, czosnek i gorczycę przełóż do słoików. Ugotowany bób odcedź, przelej zimną wodą, usuń łuski i przełóż do słoików. 4 szklanki wody zagotowuj z solą i cukrem, odstaw na 10 minut do przestudzenia. Gorącą, ale nie wrzącą zalewę przelej do słoików z bobem, zakręć i przykryj ściereczką. Gotowe słoiki odstaw na kuchenny blat na 3 dni, a potem w chłodne miejsce na kolejne 3 dni. Bób powinien kisić się przez minimum tydzień. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.