Idealna przystawka na przyjęcia i imprezy w gronie najbliższych. W galarecie znajdziemy nie tylko mięsa, ale i kolorowe warzywa, które nadają jej piękny wygląd, rewelacyjny smak i zastrzyk witamin.
Danie: Kolacja
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Jajko kurze, Seler
Całe mięso myjemy i umieszczamy w dużym garnku. Zalewamy zimną wodą tak, aby przykryć wszystkie kawałki mięsa. Gotujemy na małym ogniu przez 3 godziny.
Obieramy marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę, a następnie dodajemy je do gotującego się mięsa. Dodajemy również liście laurowe i ziela angielskie. Gotujemy wszystko razem kolejne 30 minut.
Obieramy czosnek, zgniatamy i dodajemy do garnka. Całość gotujemy jeszcze 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy mięso z garnka i studzimy. Pozbywamy się skór, kości i tłuszczu, a następnie kroimy na drobne kawałki. Wyjmujemy również marchewkę, seler i pietruszkę, następnie kroimy je w plasterki. Wywar mięsno-warzywny doprawiamy solą i pieprzem, a później przecedzamy. Jajko gotujemy natwardo i kroimy w plastry.
Do wywaru dodajemy ponownie warzywa i mięso. Dodajemy również odsączony groszek i kukurydzę. Całość studzimy lekko i rozlewamy do bulionówek, a następnie wstawiamy do lodówki do stężenia. Podajemy skropione octem lub cytryną.
Dodaj komentarz