Klopsiki w sosie curry

Azjatyckie klopsiki w sosie na bazie mleczka kokosowego i czerwonej pasty curry to idealna propozycja dla tych, których znudziły już klasyczne pulpety w sosie pomidorowym. Proste w przygotowaniu, bardzo oryginalne w smaku. Jeśli chcemy, do sosu możemy dodać dowolne warzywa.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Klopsiki:

  • - 500 g mielonego mięsa z indyka,
  • - 4 łyżki bułki tartej,
  • - 2 łyżki soku z limonki,
  • - 2 szalotki,
  • - 2 ząbki czosnku,
  • - 1 jajko,
  • - sól i świeżo zmielony pieprz,
  • - olej do smażenia

Sos curry:

  • - 400 ml mleczka kokosowego,
  • - 250 ml bulionu drobiowego,
  • - 1 łyżka czerwonej pasty curry,
  • - 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • - 1 łyżka soku z limonki,
  • - 1 łyżka mielonej kolendry,
  • - skórka otarta z 1 limonki,
  • - sól

Do podania:

  • - ryż jaśminowy,
  • - posiekana natka pietruszki lub kolendra

Przygotowanie

Krok 1

Szalotkę i czosnek drobno pokroić. Włożyć do miski, dodać mięso mielone, bułkę tartą, sok z limonki i jajko. Wyrobić dłonią. Doprawić solą i pieprzem i ponownie wymieszać. Z masy uformować klopsiki wielkości orzecha włoskiego.



Krok 2

Na patelni rozgrzać olej. Włożyć klopsiki i obsmażyć z każdej strony. Zdjąć na talerz.



Krok 3

Na patelnię po klopsikach włożyć pastę curry, koncentrat pomidorowy i kolendrę. Chwilę razem smażyć. Wlać odrobinę mleka kokosowego (około 80 ml) i dobrze rozpuścić w nim pastę curry. Następnie wlać pozostałe mleko kokosowe i bulion. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 5 minut. Następnie dodać sok z limonki, startą skórkę oraz doprawić sos solą.



Krok 4

Do sosu curry włożyć klopsiki, patelnię przykryć przykrywką i dusić jeszcze 5 minut. Jeśli sos jest zbyt rzadki, gotować bez pokrywki.



Krok 5

Klopsiki przełożyć na talerze i serwować z ryżem oraz natką pietruszki lub kolendrą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.