Kluski gryczane

Osób: 3

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 3

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 300 g mąki gryczanej
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 3/4 płaskiej łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju
  • 400 ml gorącej wody
  • mąka ziemniaczana do podsypywania
  • sól i 2 łyżki oleju do gotowania klusek

Przygotowanie

Przygotowanie:

Mąkę gryczaną i ziemniaczaną wymieszać z solą. Wlać wodę z olejem, wymieszać, a następnie zagnieść ciasto. Z ciasta odrywać po kawałeczku i formować kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego. Kuleczki spłaszczać widelcem „umoczonym” w mące ziemniaczanej, odciskając „wzorek”. Kluski gotować w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju 3-4 minuty od wypłynięcia. Podawać z ulubionym sosem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.