Pierogi z mięsem z szynki to bardzo smaczne danie. Jest łatwe w przygotowaniu i zadowoli każdego. Po skosztowaniu pierogów z farszem z mięsa wieprzowego z kapustą z pewnością długo nie zapomnimy tego niepowtarzalnego smaku.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Trudne
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
Obieramy cebulę i bardzo drobno siekamy, po czym dodajemy ją do mielonej szynki wieprzowej. Mięso mielone razem z cebulą doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Całość podsmażamy na rozgrzanych 2 łyżkach oleju na patelni.
Przygotowujemy ciasto: mąkę wsypujemy do dużej miski. Następnie do miski dolewamy wodę i dodajemy 2 łyżki oleju. Całość dokładnie zagniatamy i wyrabiamy. Tak przygotowane ciasto odstawiamy.
Z ciasta lepimy bardzo cienki wałek, który kroimy na nieduże plastry. Każdy z nich wałkujemy tak, aby uzyskać kształt koła. (możemy oczywiście również wycinać standardowo kształt pierogów za pomocą szklanki z jednego, dużego płatu ciasta). Na środku każdego z przygotowanych wycinków umieszczamy przygotowany wcześniej farsz i dokładnie sklejamy każdy z pierogów.
Pierogi gotujemy w garnku z wodą ok. 5 minut pod przykryciem, aż wypłyną na górę. Tak przygotowane pierogi podajemy ze śmietanką Łaciatą zmieszaną z jogurtem greckim.
Dodaj komentarz