Pierogi z mięsem z szynki

Pierogi z mięsem z szynki to bardzo smaczne danie. Jest łatwe w przygotowaniu i zadowoli każdego. Po skosztowaniu pierogów z farszem z mięsa wieprzowego z kapustą z pewnością długo nie zapomnimy tego niepowtarzalnego smaku.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Trudne

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Trudne

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g mielonej szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 4 łyżki oleju
  • ½ szklanki wody
  • 3 szklanki mąki
  • 150 ml śmietanki Łaciatej 12%
  • 1 duży jogurt grecki

Przygotowanie

Krok 1

Obieramy cebulę i bardzo drobno siekamy, po czym dodajemy ją do mielonej szynki wieprzowej. Mięso mielone razem z  cebulą doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Całość podsmażamy na rozgrzanych 2 łyżkach oleju na patelni.



Krok 2

Przygotowujemy ciasto: mąkę wsypujemy do dużej miski. Następnie do miski dolewamy wodę i dodajemy 2 łyżki oleju. Całość dokładnie zagniatamy i wyrabiamy. Tak przygotowane ciasto odstawiamy.



Krok 3

Z ciasta lepimy bardzo cienki wałek, który kroimy na nieduże plastry. Każdy z nich wałkujemy tak, aby uzyskać kształt koła. (możemy oczywiście również wycinać standardowo kształt pierogów za pomocą szklanki z jednego, dużego płatu ciasta). Na środku każdego z przygotowanych wycinków umieszczamy przygotowany wcześniej farsz i dokładnie sklejamy każdy z pierogów.



Krok 4

Pierogi gotujemy w garnku z wodą ok. 5 minut pod przykryciem, aż wypłyną na górę. Tak przygotowane pierogi podajemy ze śmietanką Łaciatą zmieszaną z jogurtem greckim.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.