Knedle z morelami i śliwkami

3.00
Oceń przepis:

Autor przepisu:

Śnieżynka

Czas

Do 1h

Poziom trudności

Łatwe

Porcje

3

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego Gluten Jajko kurze
Wegetariańskie

Składniki

Składniki:

½ kg ziemniaków

⅔ szkl. mąki pszennej

⅓ szkl. mąki kukurydzianej

1 jajko

6-7 moreli

6-7 śliwek węgierek

1 łyżka rodzynek

Sól

Śmietanka Łaciata 30%

Cukier puder

Cukier waniliowy

Cukier kryształ

Przygotowanie

Krok 1
  • Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, przecisnąć przez praskę, ostudzić (mogą być pozostałe z poprzedniego obiadu).  
Krok 2
  • Morele i śliwki umyć i usunąć pestki. 
Krok 3
  • Śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. 
Krok 4
  • Mąki przesiać, dodać ziemniaki, roztrzepane jajko i szybko zagnieść ciasto, utoczyć wałeczki, pokroić na kawałki. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć, ułożyć połówkę moreli, w miejsce pestki włożyć po 1-2 rodzynki i przykryć połówką śliwki, zawinąć ciastem i dokładnie zlepić. Wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować na wolnym ogniu 12-15 minut. Wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerze, posypać cukrem i dodać porcję bitej śmietanki.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0