Knedle z morelami i śliwkami

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ½ kg ziemniaków
  • ⅔ szkl. mąki pszennej
  • ⅓ szkl. mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 6-7 moreli
  • 6-7 śliwek węgierek
  • 1 łyżka rodzynek
  • Sól
  • Śmietanka Łaciata 30%
  • Cukier puder
  • Cukier waniliowy
  • Cukier kryształ

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, przecisnąć przez praskę, ostudzić (mogą być pozostałe z poprzedniego obiadu).



Krok 2

Morele i śliwki umyć i usunąć pestki.



Krok 3

Śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.



Krok 4

Mąki przesiać, dodać ziemniaki, roztrzepane jajko i szybko zagnieść ciasto, utoczyć wałeczki, pokroić na kawałki. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć, ułożyć połówkę moreli, w miejsce pestki włożyć po 1-2 rodzynki i przykryć połówką śliwki, zawinąć ciastem i dokładnie zlepić. Wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować na wolnym ogniu 12-15 minut. Wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerze, posypać cukrem i dodać porcję bitej śmietanki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.