Danie: Obiad
Osób: 3
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Ze śmietanką
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, przecisnąć przez praskę, ostudzić (mogą być pozostałe z poprzedniego obiadu).
Morele i śliwki umyć i usunąć pestki.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Mąki przesiać, dodać ziemniaki, roztrzepane jajko i szybko zagnieść ciasto, utoczyć wałeczki, pokroić na kawałki. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć, ułożyć połówkę moreli, w miejsce pestki włożyć po 1-2 rodzynki i przykryć połówką śliwki, zawinąć ciastem i dokładnie zlepić. Wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować na wolnym ogniu 12-15 minut. Wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerze, posypać cukrem i dodać porcję bitej śmietanki.
Dodaj komentarz