Wegetariański Pad Thai

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 340 g grubych makaronów ryżowych
  • 1/4 szklanki octu ryżowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki sosu rybnego lub dodatkowy sos sojowy
  • 1 łyżka soku z limonki
  • odrobina ostrego sosu w stylu Louisiana
  • 3 łyżeczki oleju rzepakowego
  • 340 g tofu
  • 2 średnie marchewki
  • 2 szklanki świeżego groszku cukrowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 duże jajka
  • 2 szklanki kiełków fasoli
  • 3 zielone cebulki
  • 1/2 szklanki świeżej kolendry
  • 1/4 szklanki niesolonych orzeszków ziemnych

Przygotowanie

Krok 1

Tofu pokrój w kostkę. Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Czosnek posiekaj drobno. Cebulę pokrój na małe kawałeczki. Kolendrę posiekaj. Orzeszki ziemne także posiekaj.



Krok 2

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W małej misce wymieszaj ocet, sos sojowy, cukier, sos rybny, sok z limonki i ostry sos.



Krok 3

Na dużej patelni podsmaż tofu na 2 łyżeczkach oleju, aż będzie złote, a następnie odłóż na bok. Na tej samej patelni podsmaż warzywa na pozostałym oleju, dodaj czosnek i roztrzepane jajka. Dodaj makaron, mieszankę z octem, tofu, kiełki i cebulki. Podgrzej i posyp kolendrą oraz orzeszkami. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.