Kokosowe placuszki

Wariacja na temat pancakes. Wersja kokosowa to urozmaicenie tradycyjnych placuszków. Dobry pomysł na sobotnie śniadanie w gronie rodzinnym.

Danie: Śniadanie

Osób: 3-4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie: Śniadanie

Osób: 3-4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 250 ml mleka kokosowego
  • - 200 g mąki pszennej
  • - 50 g cukru pudru
  • - 2 jajka
  • - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • - 1 łyżka soku z cytryny
  • - ¼ łyżeczki soli
  • - 50 ml oleju
  • - wiórki kokosowe do posypania

Przygotowanie

Krok 1

Do miski wlewamy mleko kokosowe, wbijamy jajka, dodajemy sok z cytryny i olej. Mieszamy.



Krok 2

Dodajemy do płynnych składników mąkę, cukier puder sól oraz sodę. Miksujemy wszystko na gładką masę.



Krok 3

Rozgrzewamy patelnie i nakładamy małe porcje ciasta, aby powstawały placuszki o średnicy około 10 cm. Smażymy z obydwu stron po około minucie. Podajemy posypane wiórkami kokosowymi.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.