Zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym

Zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym to wyśmienite danie dla każdego. Smaczne zdrowe, nie wymaga dużych zdolności kulinarnych. Polecane na obiady oraz ważne okoliczności. Zadowoli każdego, nawet najbardziej wybrednego.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 3 łyżki oleju
  • - 1 l naturalnego bulionu warzywnego
  • - 1 marchewka
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 500 g ziemniaków
  • - 1 szklanka mleka kokosowego
  • - 1 natka pietruszki
  • - ½ szklanki soczewicy
  • - 1 łyżeczka kurkumy
  • - 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • - ½ łyżeczki papryki ostrej
  • - 1 liść laurowy
  • - 2 kulki ziela angielskiego
  • - 1 cebula
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Na rozgrzanej na patelni oliwie szklimy obraną i pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany drobno czosnek.



Krok 2

Do garnka wrzucamy pokrojoną w kostkę marchew, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz składniki z patelni. Dodajemy również soczewicę.



Krok 3

Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, kurkumą, paprykami oraz dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.



Krok 4 

Składniki zalewamy bulionem i gotujemy przez 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy mleko kokosowe. Całość blendujemy. Zupę przyozdabiamy drobno posiekaną natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.