Kolorowa fasola w sosie pomidorowym

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 szkl. fasoli Jaś
  • 10 dag fasolki szparagowej
  • 1 szkl. fasoli czerwonej z puszki
  • 0,5 szkl. kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 30-40 dag kiełbasy cienkiej
  • Sól, pieprz, cukier do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Fasolę Jaś zamoczyć w wodzie na całą noc. Następnego dnia zmieniając wodę, ugotować.





Krok 2

Boczek pokroić w słupki, podsmażyć na patelni ( gdy jest bardzo chudy dodać łyżkę oleju) Następnie wsypać posiekaną cebulę i zeszklić.





Krok 3

Podsmażony boczek z cebulą przełożyć do fasoli. Na patelnię wsypać obraną z osłonki i pokrojoną w pół krążki kiełbasę, lekko zrumienić. Fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie, osączyć, ostudzić, pokroić na kawałki. Kukurydzę i fasolę czerwoną osączyć z zalewy, przepłukać.





Krok 4

Dodać ketchup i koncentrat pomidorowy, wymieszać, zagotować.





Krok 5

Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.





Wskazówki

Do zupy można wykorzystać fasolę białą z puszki.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.