Ryba w aromatycznej marynacie

Danie: Obiad

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Soja

Danie: Obiad

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Soja


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 wypatroszony sierpik
  • 1 cytryna
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • Szczypta startego imbiru
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Czosnek przecisnąć przez praskę. Rozmaryn drobno posiekać. Cytrynę sparzyć wrzącą wodą, osuszyć, zetrzeć skórkę. Przygotowane składniki włożyć do miski, dodać olej, sos sojowy, miód, imbir i 2 łyżki soku z cytryny, wymieszać.





Krok 2

Umytą rybę osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą i pieprzem. Włożyć do naczynia żaroodpornego, dokładnie natrzeć marynatą, przykryć i odłożyć na pół godziny.





Krok 3

Przed pieczeniem do środka ryby włożyć pokrojoną cebulę, plasterek cytryny i masło. Następnie przykryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 35-40 minut.





Wskazówki

W taki sam sposób można przygotować rybę dowolnego gatunku.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.