Gnocchi w sosie gorgonzola

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 35 g masła (kopiasta łyżka)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka roztrzepane

Dodatki

  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • ½ szklanki białego wina
  • pieprz cayenne
  • 450-500 g sera gorgonzola
  • natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je z wody i tłuczemy. Dodajemy masło oraz jajka, mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy masę.



Krok 2

Masę przekładamy na stolnicę (posypaną mąką) i dzielimy ją na dwie części. Formułujemy podłużne wałki i dzielimy każdy na małe kawałki. Z każdego kawałka lepimy kluskę.



Krok 3

Masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy mąkę i mieszamy energicznie. Dodajemy wino, mleko oraz pieprz według uznania. Cały czas mieszamy i podgrzewamy, aż sos zgęstnieje. Dodajemy pokruszoną gorgonzolę i mieszamy, aż ser się rozpuści. Podgrzewamy na małym ogniu. Następnie odstawiamy na bok.



Krok 4

W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Porcjami gotujemy kluski, przez około 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Następnie gotowe gnocchi przekładamy do sosu serowego. Całość mieszamy. Gnocchi dekorujemy posiekaną natką pietruszki.



Wskazówki

Ziemniaków nie należy miksować, gdyż staną się zbyt kleiste.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.