Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je z wody i tłuczemy. Dodajemy masło oraz jajka, mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy masę.
Masę przekładamy na stolnicę (posypaną mąką) i dzielimy ją na dwie części. Formułujemy podłużne wałki i dzielimy każdy na małe kawałki. Z każdego kawałka lepimy kluskę.
Masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy mąkę i mieszamy energicznie. Dodajemy wino, mleko oraz pieprz według uznania. Cały czas mieszamy i podgrzewamy, aż sos zgęstnieje. Dodajemy pokruszoną gorgonzolę i mieszamy, aż ser się rozpuści. Podgrzewamy na małym ogniu. Następnie odstawiamy na bok.
W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Porcjami gotujemy kluski, przez około 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Następnie gotowe gnocchi przekładamy do sosu serowego. Całość mieszamy. Gnocchi dekorujemy posiekaną natką pietruszki.
Ziemniaków nie należy miksować, gdyż staną się zbyt kleiste.
Dodaj komentarz