Pokruszone drożdże wymieszać z cukrem i wodą. Wlać piwo, wsypać przesianą mąkę i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Groszek z marchewką blanszować w osolonej wodzie, osączyć.
Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę, wsypać pokrojony w kostkę boczek, podsmażyć. Dodać posiekane pieczarki i dusić kilka minut. Połączyć z koncentratem, wsypać oregano, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać sól i oliwę, wyrobić, uformować krążek, ułożyć na blaszce, odłożyć w ciepłe miejsce na 10 minut.
Wyłożyć przygotowany farsz, groszek z marchewką i pokrojoną w kostkę cukinię.
Wierzch posypać startym żółtym serem. Blaszkę z pizzą włożyć do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec około 15 minut.
Pizzę podawać z sosem czosnkowym lub ketchupem.
Dodaj komentarz