Kolorowa pizza z groszkiem

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 3 dag drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/3 szkl. ciepłej wody
  • 2/3 szkl. jasnego piwa
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Dodatkowo:

  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 cebuli
  • 5 dag boczku
  • 10 dag pieczarek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 mała żółta cukinia
  • 1 szkl. groszku z marchewką
  • Sól
  • Pieprz
  • 10 dag żółtego sera

Przygotowanie

Krok 1

Pokruszone drożdże wymieszać z cukrem i wodą. Wlać piwo, wsypać przesianą mąkę i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.



Krok 2

Groszek z marchewką blanszować w osolonej wodzie, osączyć.



Krok 3

Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę, wsypać pokrojony w kostkę boczek, podsmażyć. Dodać posiekane pieczarki i dusić kilka minut. Połączyć z koncentratem, wsypać oregano, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.



Krok 4

Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać sól i oliwę, wyrobić, uformować krążek, ułożyć na blaszce, odłożyć w ciepłe miejsce na 10 minut.



Krok 5

Wyłożyć przygotowany farsz, groszek z marchewką i pokrojoną w kostkę cukinię.



Krok 6

Wierzch posypać startym żółtym serem. Blaszkę z pizzą włożyć do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec około 15 minut.



Wskazówki

Pizzę podawać z sosem czosnkowym lub ketchupem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.