Jeśli uwielbiasz curry - jest to zdecydowanie jeden z przepisów, który koniecznie musisz wypróbować. Pyszne, pachnące, aromatyczne curry z dodatkiem szynki wieprzowej i papryki idealnie rozgrzeje każdego - nawet w zimne, ponure, jesienne dni.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Paprykę, cebulę i czosnek ścieramy na drobnych oczkach lub przepuszczamy przez maszynkę i tak otrzymaną masę dodajemy do mięsa mielonego. Wyrabiamy dokładnie, lekko doprawiamy solą. Formujemy podłużne pulpety i obsmażamy je lekko na oleju.
W garnku gotujemy bulion warzywny. Dodajemy do niego pulpety, po czym dodajemy przecier pomidorowy, curry, sok i skórkę z limonki, czosnek granulowany, chili, papryki w proszku, imbir, kurkumę, sól i pieprz.
Dusimy ok. 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodajemy śmietankę Łaciatą i dusimy przez kolejne 5-10 minut, aż sos zgęstnieje.
Dodaj komentarz