Pulpety wieprzowe w sosie curry

Jeśli uwielbiasz curry - jest to zdecydowanie jeden z przepisów, który koniecznie musisz wypróbować. Pyszne, pachnące, aromatyczne curry z dodatkiem szynki wieprzowej i papryki idealnie rozgrzeje każdego - nawet w zimne, ponure, jesienne dni.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 500 g mielonego mięsa z szynki wieprzowej
  • - 1 papryka
  • - 1 cebula
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 2 łyżeczki curry
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • - 1 łyżeczka kurkumy
  • - 1/2 łyżeczki chili
  • - 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • - 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • - ½ łyżeczki imbiru
  • - 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • - 1 łyżeczka startej skórki z limonki
  • - 1 łyżeczka soku z limonki
  • - 4 łyżki oleju
  • - ½ szklanki śmietanki Łaciatej 18%
  • - 1 szklanka naturalnego bulionu warzywnego

Przygotowanie

Krok 1

Paprykę, cebulę i czosnek ścieramy na drobnych oczkach lub przepuszczamy przez maszynkę i tak otrzymaną masę dodajemy do mięsa mielonego. Wyrabiamy dokładnie, lekko doprawiamy solą. Formujemy podłużne pulpety i obsmażamy je lekko na oleju.



Krok 2

W garnku gotujemy bulion warzywny. Dodajemy do niego pulpety, po czym dodajemy przecier pomidorowy, curry, sok i skórkę z limonki, czosnek granulowany, chili, papryki w proszku, imbir, kurkumę, sól i pieprz.



Krok 3

Dusimy ok. 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodajemy śmietankę Łaciatą i dusimy przez kolejne 5-10 minut, aż sos zgęstnieje.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.